ВАКЛУШ / VAKLUSH

ВАКЛУШ / VAKLUSHБългария, 2023, 100 мин., Документален

Режисьор: Николай Василев

Сценаристи: Николай Василев, Лилия Ангелова, Таня Чешмеджиева

Участват: Петър Стоянов – президент на България в периода 1997–2002 г.,

д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999–2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“,

доц. д-р Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки,

проф. Иван Желев – богослов , доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и др.

„Ваклуш“ е документален филм, сниман в периода 1998-2022 г., и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и Учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото раждане и е разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, за него страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, но твърди че злото не съществува, а то е нееволюирало добро. Завършва богословие, но стига до идеята, че човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие.

След падането на комунизма в България през 1989 г. е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университети. Там в лекциите си по историята на религиите често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

ДАТА

29 авг. 2023
Expired!

ЧАС

16:30

Цена

10BGN

Купи Билет

НАТИСНИ ТУК

Местоположение

Зала 6 - ФКЦ
Категория