МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ НА “ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

ЯНА ТИТОВА
Председател
България

Яна Титова е актриса, режсьор и сценарист. Завършва НАТФИЗ с Бакалавърска степен по Актьорско майсторство за драматичен театър. След много успешна кариера в киното и театъра и многобройни награди, сред които Златна роза, Награда на Българската филмова академия и награда Аскеер за изгряваща звезда, Яна решава да обърне нова страница и да застане зад камерата като режисьор. Завършва Магистърска степен специалност “Кино и Телевизия” в Нов Български университет.

Първият ѝ пълнометражен филм “Доза Щастие” е най-гледаното българско заглавие в кината за 2019 година и става първият български филм в каталога на HBO за разпространение в Европа. “Доза Щастие” донесе много награди на младата режисьорка, сред които Златна Роза за режисьорски дебют, наградата на Столична Община за принос в културата, както и няколко международни награди.

Вторият й пълнометражен филм “Диада” предстои да излезе по кината ноември тази година.

Яна е режисьор и на някои от най-успешните български сериали – Откраднат живот, Татковци, Лъжите в нас, както и на рекламни и музикални клипове.

КОРНЕЛ ГЕОРГИТА
Румъния

Роден в Румъния. През 1983 г. завършва Политехническия университет в Букурещ с диплома по инженерство. Работи няколко години като инженер в Киноцентъра в Букурещ. От 1990 живее във Франция. От 1991 г. е университетски преподавател. През 2013 г. защитава докторска степен в Университета в Тулуза.

ФИЛМОГРАФИЯ:
2023 – „Моят първи сценарий“, документален филм
2022 – „Булката на мъртвеца”, игрален филм
2020 – „Корабокрушението“, игрален филм
2017 – „Слънчев танц“, документален филм 2014 – „Криптата“, игрален филм
2011 – „Европолис“, игрален филм
2007 – „Брас бенд“, документален филм
2002 – „Маскарад“, документален филм

МИХАИЛC СТАРОДУБОВC
Латвия

Михаилс Стародубовс работи в сектора на медиите, развлекателните и спортни програми повече от 15 години. Професионалната му кариера го отвежда в компании като Discovery Channel и UEFA Champions League. В момента той разпространява европейски филми в балтийските държави и се опитва да разшири обхвата на модерното балканско кино в света.

Михаилс Стародубовс има бакалавърска степен по икономика, политика и философия от Оксфордския университет и магистърска степен по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище.

ХАЙМЕ НОГЕРА
Испания

Хайме Ногера. Роден в Гьотеборг (Швеция) през 1977 г. Следва туризъм, аудиовизуална комуникация, управление на културни проекти, филмова критика в Малага и авторско документално кино в Барселона.

От 1998 г. е директор на Международния филмов фестивал в Беналмадена (Испания). Статиите му за култура и история са преведени на дванадесет езика. Автор е на пет книги за филми: „Вампири: кръвта е живот“ (2002), „Диктатори в киното“ (2007), „Белегът на вампира, белегът на мумията“ (2007) и „Хитлер в киното“ (2014).

Участва и като актьор в испански филми и е режисьор на няколко награждавани късометражни и документални филми. Член на жури на фестивали като Александрия (Египет), Картахена де Индиас (Колумбия), Сан Хуан де Пасто (Колумбия), Гибара (Куба), София (България), Мартил (Мароко), Ялта (Русия) и Мадагаскар.

Член на ASECAN (Асоциацията на андалуските филмови критици) и на Андалуската филмова академия.

КИРИАКОС ТОФАРИДЕС

Кириакос Тофаридес (1968) следва театрална режисура и актьорско майсторство и придобива докторска степен по филмова и телевизионна режисура от НАТФИЗ при акад. Людмил Стайков. В Кипър работи като актьор, продуцент и режисьор в киното и телевизията.

Филмите му са представяни и награждавани на международни филмови фестивали. Продуцент на награждавания филм „Последното завръщане у дома“. През 2013 г. Кириакос продуцира и режисира първия си игрален филм „Блок 12“, и печели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Кипър. Филмът е селектиран и за Европейските филмови награди за 2013 г., печели и наградата за най-добра концепция и най-добър сценарий на Фестивала на гръцкото кино в Лондон, както и специалната награда на журито на петото издание на Международния фестивал на комедийния филм – Габрово.
„Иман“, последният му игрален филм, печели наградата за най-добър игрален филм на Фестивала на независимото кино в Сан Антонио (2023), Еквадор, наградата за най-добър игрален филм на Международния филмов фестивал „Инка Империал“ (2023), Перу, специалната награда на журито за най-добър игрален филм на Фестивала на гръцкото кино в Лос Анджелис (2023), наградата за най-добър игрален филм и за най-добър режисьор на Фестивала на гръцкото кино в Лондон (2023). Член е на Европейската филмова академия.